EMS (Electrical Muscle Stimulation)

Elektro mišićna stimulacija (EMS), takođe poznata i kao neuromišićna elektro stimulacija (NMES) ili elektrpmiostimulacija, jeste izazivanje mišićne kontrakcije korišćenjem električnih impulsa. EMS je dobila veću pažnju u poslednjih nekoliko godina zbog svog potencijala da posluži kao sredstvo za trening snage zdravih osoba i sportista, rehabilitaciju i preventivno sredstvo za delimično ili potpuno imobilisane pacijente, sredstvo testiranja za ocenu neuralne i/ili mišićne funkcije in vivo, kao i sredstvo za oporavak sportista nakon vežbanja.
Impulsi se generišu od strane uređaja i isporučuju se putem elektroda na kožu u neposrednoj blizini mišića koji se stimulišu. Impulsi imitiraju akcioni potencijal koji dolazi iz centralnog nervnog sistema uzrokujući kontrakciju mišića. Elektrode su uglavnom jastučići koji se pričvršćuju na kožu.

Slanjem električnog impulsa iz mozga prema mišiću, dolazi do kontrakcije mišića i telo izvršava određeni pokret. Ako se mišići stimulišu putem elektrostimulacije, ovaj prirodni proces tela biva pojačan. Tako struja postaje pojačivač prirodnog procesa kontrakcije mišića.

EMS se može koristiti za trening, rehabilitaciju ili kao sredstvo za ulepšavanje.
Impulsi se generišu od strane uređaja i emituju kroz elektrode koje su postavljene na sve velike grupe mišića.